SUŠI (SUSHI)Víte jak vzniklo, z čeho se skládá, jaké jsou jeho druhy, jak a s čím se vlastně jí?

Suši (sushi) je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko (sladkokyselá omáčka = směs rýžového octa, cukru, soli) připravenou k tomuto účelu. Také slovo suši v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá rýže“.

HISTORIE

Suši se vyvinulo z nare-suši, což bylo jídlo z ryb kvašených v rýži. Prosolené ryby se na několik měsíců vložily do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí. Zde pak probíhalo mléčné kvašení, které ryby konzervovalo a umožňovalo je dlouhodobě skladovat. Ryby jím také byly obohaceny o další živiny, které v syrových rybách nebyly. Rýže se nejedla, ale jako pouhý konzervační prostředek vyhazovala.Tento způsob uchovávání ryb pocházel pravděpodobně z jihovýchodní Asie s monzumovým podnebím, kde se ryby dostávaly hlouběji do vnitrozemí jen v období dešťů a bylo tedy třeba je pochytat a uskladnit do zásoby na suchá období. Do okolních zemí se šíril spolu se znalostí pěstování rýže, do Japonska se dostal přes Čínu neznámo kdy někdy v období Džómon (asi 10 tisíc let př.n.l. až do 4. stol. př. n.l.).

První písemná zmínka o suši pochází z období Nara, konkrétně z roku 718 n. l., ze zákoníku Yoro ritsuryo, jednoho z nejstarších japonských písemných pramenů, kde je zmíněno jakési zakono-suši jako způsob odvádění naturální daně; žádné informace o formě a způsobu přípravy tohoto suši ovšem uvedeny nejsou, nejspíše ale jde stále o typ nare-suši.

Historie klasického suši, jak ho známe dnes, začala až o mnoho později, teprve v 15. století v období Muromači (1333-1568), ve kterém kulinářství obecně zažilo svůj rozkvět - zrodily se různé školy vaření, stejně jako proslulý japonský čajový obřad. Doba fermentace nare-suši byla radikálně zkrácena a rýže se tak mohla přestat vyhazovat a byla konzumována spolu s částečně fermentovanou rybou.

Po roce 1600 došlo k dalšímu posunu s pokrokem ve výrobě rýžového octa, jehož přidání do suši dovolovalo vypustit zdlouhavou fázi kvašení. Kousky ryb se ochutily rýžovým octem, přidala se k nim rýže a lisovaly se do dřevěných krabiček. Odtud tehdejší názvy jako hako-suši (krabičkové suši), oshi-suši (stlačované suši) nebo haja-suši (rychlé suši).

DRUHY SUŠI (SUSHI)

Maki sushi

  • Nejzákladnější a zároveň v Japonsku nejoblíbenější druh sushi.
  • Slovo “maki” v Japonštině označuje rolku, resp. něco srolovaného.
  • Název tohoto druhu sushi je odvozen od bambusové podložky „Makisu“, pomocí které se maki sushi vytváří.
  • Maki sushi je rolka plněná nejčastěji sushi rýží, rybou a zeleninou.
  • Z vnější strany je obalená v mořské řase nori.
  • Občas se můžete setkat s maki obalenými v omeletě, okurce nebo sezamových semínkách.
  • Maki sushi se obvykle servírují po 8 kusech 2,5 cm vysokých rolek, které se dají připravit najednou na jedné bambusové podložce. Dobrý mistr sushi dokáže připravit všechny rolky stejné.

	Nejzákladnější a zároveň v Japonsku …
  • Nejzákladnější podobou maki sushi je „hosomaki“ – klasická tenká rolka obalená v nori řase, plněná rýží a jednou základní ingrediencí dle volby.
  • Maki můžeme rozdělit např. na sushi rolky s okurkou – kappamaki, s tuňákem – tekkamaki, ale existuje také mnoho méně známých variant.
  • Tsunamayomaki obsahuje tuňáka a majonézu, negitoromaki je rolka plněná tuňákem a cibulkou. Futomaki (Futo znamená tučný) je maki z celého plátku nori (na vnější straně) a několika ingrediencí. Jako základ se často používá japonská vaječná omeleta – tamago yaki. Na Futomaki sushi se syrová ryba používá velmi zřídka.
  • Maki sushi se podává s nakládaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou a je vhodným typem pro lidi, kteří chtějí sushi ochutnat poprvé v životě.

Uramaki (obrácené sushi)

  • Maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Asi nejznámějším druhem je tzv. California Roll, který obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýže je obalená v sezamu.
     
  • Tento nejaponský druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda..Fantazii se meze zkrátka nekladou!

	Maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa …

Nigiri sushi

  • Nigiri sushi si velice snadno připravíte i doma! Rýžový váleček se tvaruje pomocí rukou. Rýži formujeme a stlačujeme tak, aby se v prstech (Japonci často jedí rukama) nebo mezi hůlkami nerozpadla.
  • Na tomto válečku rýže, který je občas potřený wasabi křenem, je naaranžován precizně odříznutý kousek syrové ryby, zeleniny nebo vaječné omelety.
  • Nigiri sushi se doporučuje vložit do úst rybou směrem na jazyk, aby si člověk více vychutnal její chuť.
  • Podává se s nakládaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou.

	Nigiri sushi si velice snadno připravíte i …

Sashimi sushi

  • Druh sushi bez rýže. Je vhodný i pro diabetiky, kteří si hlídají příjem cukru v potravě.
  • Jde o plátky syrové, čerstvé, precizně nakrájené ryby. Hrubší nakrájené plátky se podávají se sójovou omáčkou, tenčí plátky je ideální podávat s ponzou – japonskou citrusovou omáčkou.
  • Jako všechny druhy sushi, i tento při servírování upoutá elegantním naaranžováním na talíři.
  • Podává se s wasabi křenem a nakládaným zázvorem.

	Druh sushi bez rýže. Je vhodný i pro …

Chirashi (chiraši) 

Chirashi můžeme přirovnat k “sushi salátu”. Podává se v miskách a dochucuje se sójovou omáčkou a wasabi.

Způsoby servírování Chirashi
 
  • spodní vrstvu v misce tvoří sushi rýže a na ní je ozdobně naaranžován mix různých surovin
  • rýže i ostatní suroviny jsou promíchané
Chirashi můžeme přirovnat k “sushi salátu”. …

Temaki sushi (nejsnadnější sushi)

Temaki je ideální druh sushi pro domácí přípravu: každý si jednoduše svůj kornoutek z řasy nori naplní podle vlastní chuti.
Temaki je ideální druh sushi pro domácí …

Gunkan

Větší druh sushi, přibližně 25 gramová rýžová rolka je potřená troškou wasabi a obalená v sušené mořské řase široké asi 2,5 cm. Prostor mezi krajem řasy a rýží se vyplní kaviárem z lososa nebo z létajících ryb -Tobiko.
Větší druh sushi, přibližně 25 gramová …
zdroj:Wikipedie, milujusushi.cz
autor:text:     Jiří Trnka
18. února 2018   (01:15)

Další články

Připravujeme další zajímavá témata ...


  • RIZOTO (RISOTTO)

    Víte jaký je rozdíl mezi krémovým italským rizotem a srbským (českým) rizotem či džuvečem?

  • ČAJ

    Víte co je to vlastně čaj, jaké jsou jeho druhy a jak se mají jednotlivé druhy správně vařit? Jahodu s vanilkou v sáčku v tomto článku ale nehledejte.

  • RÝŽE

    Jaké druhy rýže známe? A které se používají k přípravě kterých pokrmů? Nebo Vás zajímá téma rýže a dieta? Má prospěch pro lidský organismus nebo je energeticky náročná s vyšším glykemickým indexem a tedy pro dietu nevhodá?

  • ÉČKA - díl 1.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. V prvním dílu jsme vybrali ta, která našemu organismu neuškodí.

  • ÉČKA - díl 2.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. V druhém dílu jsme se soustředili především na ta nejnebezpečnější svinstva, která můžeme v potravinách najít. A pozor na ně, některá jsou dokonce označována např. jako přírodní barvivo.

  • ÉČKA - díl 3.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. Ve třetím dílu jsme se zaměřili na ty látky, která škodí našemu oragnismu pouze ve větším množství, ale objevují se ve velkém množství různých potravin. A tak je pak na našem posouzení, zda-li jich našemu tělu dodáváme velké množství či nikoli.


2010 ....... 2016 ....... 2018 © kam-dnes-na-obed.cz
webdesign | websystem | KAO.cz