MÁTE RÁDI PROSECCO?Nebo jste ho ještě neochutnali a chcete se o něm něco dozvědět? Většina lidí se mylně domnívá, že prosecco existuje jen jedno. Netuší jaký je rozdíl mezi ním a jinými šumivými víny, ani kde se prosecco pěstuje a vyrábí. Co tedy to, v dnešní době tak moderní, prosecco je?

HISTORIE

V prvé řadě odrůda

Původem pochází nejspíše z Istrie a historické prameny se o ní zmiňují už v polovině osmnáctého století.  K výrobě prosecca se stejně jako je tomu nyní, využívala výhradně odrůda dnes zvaná Gléra, která se do roku 2009 nazývala Prosecco. Stejně jako u šampaňského, kterému dává jméno odrůda, ze které se vyrábí, tak je tomu i u prosecca.

My ale hovoříme o proseccu jako o šumivém víně a abychom ho tak mohli nazývat, musí obsahovat alespoň 85 % odrůdy Glera. Je tu tedy možnost 15 % přídavku další bílé odrůdy (typicky Pinot, Chardonnay, Perera, Verdiso).

Gléra se pěstuje ve dvou provinciích - na severu Itálie Veneto a Friuli a právě podle toho kde hrozny rostou, se odvíjí jejich kvalita. Ty nejkvalitnější hrozny dozrávají ve vesničkách mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Tazkvanou Grand Cru neboli srdcem toho nejlepšího prosecca je překrásná Cartizze.
V prvé řadě odrůda
	
	Původem pochází …

VÝROBA

Jsou dva způsoby výroby prosecca.

Rozdíl v nich nacházíme ve druhé fázi fermentace (neboli kvašení), při metodě CHARMAT, což je aktuálně nejčastější styl výroby prosecca, dochází k této fázi ve velkém tanku neboli autoklávě.

U druhé metody CHAMPENOISE, druhotné kvašení probíhá přímo v lahvi. Zde se pak můžeme rozhodnout, jestli chceme čiré prosecco, pak se vzniklý kal v lahvi odstřelí, nebo se kal v lahvi ponechá a vznikne takzvané prosecco Col Fondo - nefiltrované prosecco. Aktuálně tento styl prosecca nabývá na síle a je opět na vzestupu.

PROSECCO SE DĚLÍ ...

... dle APELACE
     Apelace označuje oblast, z níž víno pochází a je označena na etiketě.
... dle KVALITY
     Dle kvality se Prosecco dělí do 2 stupňů. Jsou to vlastně zkratky pro stupeň kontroly kvality:
 
  1. DOC (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA)
    základní prosecca
    vína mají kontrolovaný například původ, hektarový výnos, dobu zrání, technologii zpracování a kvalitu.
     
  2. DOCG (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA)
    veškeré procesy jsou velmi přísně kontrolovány,
    hlavní rozdíl je, že před lahvováním je vinař povinen nechat kvalitu vína přezkoumat komisí ministerstva zemědělství, pokud je odpovídající, smí své víno označit DOCG
... dle PERLENÍ
     Dále je možné prosecco dělit dle perlení:
 
  • frizanté - má větší bublinky, které rychleji mizí
  • spumante - má hodně drobných bublinek
... dle ZBYTKOVÉHO CUKRU
     Dělí se od těch nejméně sladkých po nejvíce:
 
  • EXTRA BRUT - s 0 g cukru na litr
  • BRUT
  • EXTRA DRY
  • DRY - ty mívají až 32 g cukru

Kdy a jak Prosecco pít?

Dobře nachladit, někam k 8° C a nalít do menší tulipánové sklenice. Je výborné k různým salátům s dotykem sladkosti. Po večeři k lehčím dezertům či k sorbetu. Také je dobré Prosecco vypít co nejrychleji po otevření, na rozdíl od dobrého Champagne a jiných v lahvi kvašených vín ztrácí perlení relativně rychle a už po pár hodinách může být dost ploché a postrádat podstatnou část svého kouzla.
Dobře nachladit, někam k 8° C a nalít do menší …

reklamní sdělení

Pokud bydlíte na Příbramsku nebo se tu občas vyskytujete, určitě jste si všimli nového zajímavého projektu dnes již s názvem MY PROSECCO, dříve Prosecco festival. Dva mladí lidé, kteří se o prosecco zajímají a baví je, se rozhodli představit ho a šířit osvětu o něm dále. Jakub s Bárou nejsou profesionální someliéři, a asi právě proto je v jejich podání povídání o něm pro lidi velice zajímavé a zábavné. Prvopočátek jejich vzniku se odehrál v září 2017, kdy z organizace původně soukromé akce vznikl Prosecco festival, který se i přes nepřízeň počasí setkal s velmi pozitivním ohlasem a přáním účastníků na další akci. Na tento festival oslavy prosecca nebudeme letos muset čekat až do září ale 2. ročník nás čeká již 23. 6. 2018.
 
Jejich další vydařenou událostí byl Vánoční jarmark s proseccem na Svaté Hoře, kterého se zúčastnilo přes 800 návštěvníků. Další směr, kterým se vydali, jsou soukromé ale i veřejné řízené degustace.  Společně s nimi můžete ochutnat prosecca ve vašich prostorách nebo jiném vámi vybraném místě, kdy za vámi dojedou s veškerým potřebným vybavením. Další akce tohoto charakteru proběhne 16. 3. v Zámecké restauraci Dobříš, následovat bude dubnová degustace pro zvědavce a gurmány, a to ochutnávka a párování prosecca s ústřicemi. Pokud rádi cestujete po Jižních Čechách, Jakub s Bárou představí svůj projekt i v dalších městech, Prosecco festival letos čeká i obyvatele Písku a Českých Budějovic.

Pokud byste si sami, ať už volnou nebo řízenou degustaci chtěli vyzkoušet, stačí se přes Facebook podívat na stránku My Prosecco a vybrat z nadcházejících událostí nebo napsat na email jakub.sevr@gmail.com. Každá taková akce je velmi osobitá, a proto vám Jakub s Bárou rádi vytvoří konkrétní nabídku, která bude přímo pro vás.  Prosecco můžete ochutnávat i sami, není to ale ono, při degustaci je přece nejlepší si o víně povídat a diskutovat s přáteli. Jak už jsme naznačili, každé prosecco je jiné v tom je jeho krása, a proto se s ním při ochutnávce nebudete nikdy nudit, také proto se jedná o velice originální společenskou zábavu.
zdroj:MyProsecco
autoři:text:     Jiří Trnka, Barbora Dražanová
8. března 2018   (21:19)

Další články

Připravujeme další zajímavá témata ...


  • RIZOTO (RISOTTO)

    Víte jaký je rozdíl mezi krémovým italským rizotem a srbským (českým) rizotem či džuvečem?

  • ČAJ

    Víte co je to vlastně čaj, jaké jsou jeho druhy a jak se mají jednotlivé druhy správně vařit? Jahodu s vanilkou v sáčku v tomto článku ale nehledejte.

  • RÝŽE

    Jaké druhy rýže známe? A které se používají k přípravě kterých pokrmů? Nebo Vás zajímá téma rýže a dieta? Má prospěch pro lidský organismus nebo je energeticky náročná s vyšším glykemickým indexem a tedy pro dietu nevhodá?

  • ÉČKA - díl 1.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. V prvním dílu jsme vybrali ta, která našemu organismu neuškodí.

  • ÉČKA - díl 2.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. V druhém dílu jsme se soustředili především na ta nejnebezpečnější svinstva, která můžeme v potravinách najít. A pozor na ně, některá jsou dokonce označována např. jako přírodní barvivo.

  • ÉČKA - díl 3.

    Éčka jsou přírodní či chemické látky, které prospívají, nevadí, či přímo ubližují našemu organismu. Ve třetím dílu jsme se zaměřili na ty látky, která škodí našemu oragnismu pouze ve větším množství, ale objevují se ve velkém množství různých potravin. A tak je pak na našem posouzení, zda-li jich našemu tělu dodáváme velké množství či nikoli.


2010 ....... 2016 ....... 2018 © kam-dnes-na-obed.cz
webdesign | websystem | KAO.cz